wyznacz niewiadomą
kroko: dla jakiego a∊R podany układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie? Wyznaczyć jedna niewiadomą
dla tego przypadku
{ax+y+z=1
{x+ay+z+1
{x+y+az+1
13 lut 17:03
Daansa: Miałeś macierze?
13 lut 17:05
Daansa: Tam wystarczy policzyć Det≠0
13 lut 17:05
alfa: wyznacznik główny wychodzi a3+2−3a
Wx=a2+1−2a
i Wy i Wz wychodzą takie same jak Wx ... coś tu chyba nie tak liczę ; /
13 lut 19:54
alfa: aa i tam powinno być
{ax+y+z=1
{x+ay+z=1
{x+y+az=1
Sorki za błąd
13 lut 19:55
Trivial:
a3 + 2 − 3a ≠ 0 ← dla takich a układ ma dokładnie jedno rozwiązanie.
13 lut 19:55
alfa: co mam dalej z tym zrobić
13 lut 20:01
Trivial: Rozwiązać...

a
3 + 2 − 3a = (a−1)
2(a+2).
13 lut 20:02
alfa: dziękuje
13 lut 20:22
alfa: ale jak możesz to podaj wynik końcowy żeby rozwiać wątpliwości : D
13 lut 20:38
alfa: układ ma jedno rozwiązanie dla a= −1 ?
13 lut 20:55