Licby zespolone
alfa : Rozwiąż równanie (2z+i)3=8z3. Wynik podaj w postaci algebraicznej
13 lut 16:55
ICSP: Wzór a3 − b3
13 lut 16:58
alfa: mógłbyś to całe rozpisać , albo podać chociaż wynik
13 lut 18:24
13 lut 18:30
alfa: (2z+i)
3−(2z)
3=0
(2z+i−2z)((2z+i)
2+(2z+i)2z+(2z)
2)
=i(4z
2+4zi+i
2+4z
2+2zi+4z
2)
=i(12z
2+6zi+i
2)=12i(x+iy)
2−6(x+iy)−i
=12i(x
2+2iy+i
2y
2−6x−6iy)−i
=12x
2+24i
2y+12i
3y
2−72xi−72i
2y−i
=12x
2i−24y−12y
2i−72xi+72y−i
Może mi ktoś powiedzieć czy jest dobrze
13 lut 18:40
PW: 12z2 + 6zi + i2 = 0
12z2 +(6i)z−1 = 0
− zwyczajne równanie kwadratowe do rozwiązania za pomocą Δ.
13 lut 18:54
alfa: dzięki
13 lut 19:04