Czy prosta ka przebija płaszczyznę π o równaniu...
siarczkowy: Witam. Prosiłbym o pomoc, nie potrafie tego kompletnie zrobić...
Czy prosta k: x=1+2t
y=2x3t
z=3+4t
przebija płaszczyznę π o równaniu: x+2y+2−6=0
13 lut 16:55
Eve:
A(x
a,y
a,z
a) − punkt przebicia
x
a=1+2t
a
y
a=2+3t
a
z
a=3+4t
a
| | 1*1+2*2+2*3−6 | |
ta= |
| |
| | 1*2+2*3+2*4 | |
13 lut 18:13
Mila:
π: x+2y+2z−6=0
(1+2t)+2*(2+3t)+2(3+4t)−6=0
1+2t +4+6t+6+8t−6=0
16t=−5
| | −5 | |
t= |
| istnieje dokładnie jedno t , |
| | 16 | |
Punkt przebicia:
13 lut 19:50