a
pomocy!: Niech V= {(x1, x2, x3, x4) ∊ℛ4 : x1 −2x2 +x4 = 0, 2x2 +x3 −x4 = 0} oraz W =
lin{(1,1,−1,1), (0, −2, 1, −1), (3, 0, −2, 2). Zbadać czy V =W oraz wyznaczyć V ∩ W. Odpowiedź
uzasadnić.
Jeżeli wyszło mi, że dim V=2, a dim W=3 to znaczy, że V nie równa się W?
13 lut 16:11
pomocy!:
13 lut 16:19
pomocy!: proszę o jakieś wskazówki, cokolwiek
13 lut 16:33
pomocy!: nie ktoś tylko potwierdzi, albo zaprzeczy
nic więcej

13 lut 16:37
pomocy!:
13 lut 16:55
pomocy!:
13 lut 16:55
pomocy!:
13 lut 17:00
Krzysiek: Skoro wymiary są różne to V≠W
13 lut 17:06
pomocy!: dzięki litościwy człowieku
13 lut 17:08
pomocy!: jeszcze jedno pytanie: czy w takim razie mogę wyznaczyć V ∩ W?
13 lut 17:36
Krzysiek: No tak,
LinV={(0,1,0,2), (2,1,−2,0)}
to rozwiązujesz układ równań:
a(0,1,0,2)+b(2,1,−2,0)=c(1,1,−1,1)+d(0, −2, 1, −1)+e(3, 0, −2, 2)
13 lut 17:43