matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć całki.
Michonne:
Bardzo proszę o rozwiązanie całek:
x
2
sin(
√
x
3
)
∫
dx
√
x
3
1
∫
0
1
(3x+
) dx
x
1
∫
1
∞
dx
x
√
7
Z góry dziękuję.
13 lut 15:33
J:
x*sin(
√
x
)
3
1) = ∫
√
x
sin(
√
x
)
3
dx = ∫
dx
√
x
1
i podstawienie:
√
x
= t ,
dx = dt, x = t
2
2
√
x
13 lut 15:50
J:
1
dostaniesz :
∫t
2
sint
3
dt ... i podstawienie: u = t
3
du = 3t
2
dt
2
13 lut 15:52
J:
1
..dalej: =
∫sinudu
6
13 lut 15:53