oblicz
Kasia: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 6 cm i krawędzi
bocznej 10 cm.
13 lut 14:52
J:
i z czym masz problem ?
13 lut 14:54
Qulka:

H
2=100−12=88
V=1/3 • 36
√3/4 •
√88 =
13 lut 14:56
Kasia: h2=B2−H2
h2=100−64β
h2=36 /√
h=6
krawedz podstawy
h−a√3/2
6=a√3/2 /*2
12=a√3 /:√3
12√3/3=a
4√3=a
Pp=1/2*6*4√3=12√3
V=1/3*12√3*8=32√3
ktos powie mi czy dobrze to obliczylam?
13 lut 14:58
teusz: Pp źle!
13 lut 15:12
13 lut 15:39
teusz:
13 lut 17:41
dero2005:

a = 6
l = 10
h =
√l2 − (23hp)2 = 2
√22
13 lut 20:53