granica
Kin: Wyznacz granicę
x−> 0+
13 lut 14:14
J:
| | 3 | |
= lim (√x + |
| ) = [ 0 + ∞ ] = +∞ |
| | √x | |
13 lut 14:19
PuRXUTM: rozdziel na dwa ułamki
czyli jest to +
∞
13 lut 14:19
Kin: | | 3 | |
dlaczego |
| → + ∞  |
| | √x | |
13 lut 14:23
PuRXUTM: bo x−>0+ jak będziesz podstawiał sobie wyrazy bliskie zera to mianownik będzie dążył do
zera czyli cała liczba do +niesk
13 lut 14:24
Kin: mało logiczne to dla mnie
13 lut 14:25
J:
| | 1 | | 1 | |
zapamiętaj: lim |
| → 0 , gdy x → ∞ , lim |
| → ∞ , gdy x → 0 |
| | x | | x | |
13 lut 14:35
PuRXUTM: | | 1 | |
patrz  mamy jakiś mały x, np. |
| |
| | 10 | |
pierwiastek tylko trochę to zmniejsza, ale jest to funkcja rosnąca (
√x)
13 lut 14:36