kwadratowa
Zdzisiu: Wyznacz wartości b i c, dla których miejsca zerowe x1 i x2 funkcji f(x)=x2+bx+c spełniają
warunki:
d) 1/x1+1/x2=4, 1/x12+1/x22=10
Poprzednie podpunkty zrobiłem z wzorów Viete'a, ale nie wiem jak się zabrać za te odwrotności?
13 lut 13:16
13 lut 13:18
ICSP: | 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1 * x2 | | c | |
| 1 | | 1 | | (x1 + x2)2 − 2x1x2 | | b2 − 2c | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x12 | | x22 | | (x1 x2)2 | | c2 | |
13 lut 13:18
J:
| 1 | | 1 | | a2 + b2 | | (a+b)2 − 2ab | |
| + |
| = |
| = |
| |
| a2 | | b2 | | (ab)2 | | (ab)2 | |
13 lut 13:19