Funkcja liniowa z parametrem
Gabriela: Dla jakiego parametru m fukncja f(x)=(m
2−3m+2)x+2m−5 jest malejąca i ma miejsce zerowe
mniejsze od 2.
Pierwszą część zadania policzyłam i wyszło mi m∊(1,2).
Nie wiem jak ugryźć drugi warunek, aby miejsce zerowe było mniejsze od 2.
| | 2m−5 | |
Próbowałam liczyć tak: x= |
| <2, ale nie wiem czy to jest dobrze, a jeśli nawet |
| | m2−3m+2 | |
jest to nie potrafię tego obliczyć.
Proszę o pomoc
13 lut 13:15
yolex: Ponieważ wiesz, że mianownik jest ujemny (z pierwszego warunku), to pomnóż obie strony przez
niego, zmieniając kierunek nierówności z < na >. Dostaniesz nier. kwadratową, którą umiesz
rozwiązać, bo zrobiłaś to w pkt.1.
13 lut 13:20
Dawid: A może warunek
xw<2
f(2)>0
13 lut 13:23
J:
@
Dawid ... to funkcja liniowa
13 lut 13:26
Dawid: A no tak niedopatrzenie
13 lut 13:28
J:
i popraw licznik: 5 − 2m
13 lut 13:28
Gabriela: Dziękuję za wskazówki.
Tak, nierówność kwadratową potrafię rozwiązać, miałam na myśli, że nie wiedziałam co ze znakiem
i czy mogę przez mianownik mnożyć

Liczę i wychodzi mi: 2m
2−8m+9<0
Delta < 0, parabola nad osią X −−> b. rozwiązań zatem ostatecznie wynikiem jest zbiór pusty?
13 lut 13:29
Gabriela: W zadaniu mam 2m−5, chyba że właśnie tam jest błąd.
13 lut 13:30
Gabriela: Rozumiem, Ty już po zmianie znaku mówisz
13 lut 13:31
J:
w zadaniu jest: 2m − 5 , ale miejsce zerowe ma wliczniku: 5 − 2m
13 lut 13:32
J:
| | 5 − 2m | |
x = |
| < 2 |
| | m2 − 3m + 2 | |
13 lut 13:33
Gabriela: Licząc sposobem @yolexa w wyniku dostajemy inną nierówność niż ta, którą podał @J, niemniej
jednak biorę (chyba) pod uwagę iloczyn warunków więc tak czy siak wynikiem jest zbiór pusty,
zgadza się?
Z tej drugiej nierówności dostajemy:
m>1/2 (2+√6)
m<1/2 (2−√6)
13 lut 13:59