Pomocy ! :)
Monique: 1) 2−krotny rzut kostką
a) za 2 rzutem wypadły co najmniej 4 oczka
b) iloczyn oczek na obu kostkach jest większy od 20
A∪B , A∩B , A\B, B\A , A', B'
2) Rzucamy kostką i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń.
a)na monecie wypadła reszka, na kostce nie więcej niż 4 oczka
b)wypadł orzeł
c)wypadła parzysta liczba oczek
d)wypadł orzeł i liczba oczek podzielnych przez 3
13 lut 12:20
Anna: narysuj sobie drzewko dwukrotnego rzutu kostką.
a) możliwosci − (1,3),(1,4)(1,5),(1,6)(2,2),(2,3)...itd − wypisz wszystkie możliwości
b)iloczyn oczek na obu ... możliwości (4,6)(6,4)(5,5)(5,6)(6,5)
a potem dopiero badaj sumy i td
do drugiego − też proponuję narysuj sobie drzewko − wtedy widzisz jakie są możliwości i ile ich
jest.na gałęziach drzewkapisz prawdopodobieństwa − przy orzeł lub reszka 1/2 przy
poszczególnych oczkach 1/6. Prawdopodobieństwa na gałęziach się mnoży a gałęzie (
prawdopodobieństwa) dodaje
13 lut 18:29
Frost: 2 zadanie.
a) Ω=2*6=12
A− na monecie reszka na kostce nie więcej niż 4 oczka więc 1 2 lub 3
A=3
b) wypadł orzeł ( a na kostce cokolwiek)
B=1*6=6
c) wypadła parzysta liczba oczek czyli 2,4,6 ( a na kostce orzeł lub reszka)
C=3*2=6
d) wypadł orzeł i liczba oczek podzielna przez 3 ( czyli 3 lub 6 )
D=1*2=2
13 lut 18:33
13 lut 18:35