finanse i rachunkowość
gdziejestmojawypłata: Funkcja kosztów całkowitych produkcji ma postać
D(x)=x2+10x+20
x to wielkość produkcji w tysiącach. Oblicz koszt marginalny, koszt jednostkowy dla produkcji
x=3. Zinterpretuj.
13 lut 11:48
gdziejestmojawypłata: przypominam sie
13 lut 12:06
gdziejestmojawypłata: yo
13 lut 12:13
gdziejestmojawypłata: help me please
13 lut 13:58
gdziejestmojawypłata: :(
13 lut 14:25
PuRXUTM: to jest portal raczej matematyczny, więc będzie ciężko Ci pomóc
13 lut 14:27
Qulka: W ujęciu matematycznym koszty krańcowe ( marginalne) są pochodną funkcji kosztów całkowitych ze
względu na wielkość produkcji.
tu D'(x) = 2x+10
dla x=3 to 2•3+10=16
Koszty przeciętne to inaczej koszty jednostkowe − powstają w wyniku podzielenia odpowiednich
kosztów przez wielkość produkcji (liczbę jednostek).
dla x=3 to 3+10+20/3 = 19,66666
13 lut 14:31
Qulka: PuRXUTM: matematyka jest narzędziem do wszystkiego
13 lut 14:32
PuRXUTM: coś o tym wiem
13 lut 14:32
gdziejestmojawypłata: Dziękuję!
13 lut 14:54