optymalizacja
XAVIER: Drut o długości X cm podzielono na dwie częsci. Jedną z nich zgięto w kwadrat, drugą w okrąg.
Przy jakim podziale drutu suma pól kwadratu i okręgu będzie najmniejsza?
13 lut 10:54
J:
X = 4a + 2πr
f(r) = a2 + πr2 ... teraz wyznacz a z pierwszego równania , podstaw do funkcji,potem wyznacz
jej minimum
13 lut 10:58
XAVIER: f(r) = x216 − π r x4 +14 π2r2 −πr2 . Dobrze?
13 lut 11:12
J:
dlaczego przed: πr2 jest minus ?
13 lut 11:18
XAVIER: błąd w przepisywaniu z kartki, gdzie sobie to licze
13 lut 11:52
J:
teraz przekształć do postaci: f(r) = Ar2 + Br + C
13 lut 11:54
XAVIER: f(r)= 116* [(16π)r2 −(4πx)r − 4π2 + x2]
13 lut 11:59
J:
nie o to chodziło .. masz mieć postać: A*r2 + B*r + C , czyli wyłącz r2 przed nawias i
uporządkuj
13 lut 12:01
XAVIER: r2 (π) − r(14πx) − 14π2 +116x2
13 lut 12:03
J:
| | π2 | | πX | | X2 | |
masz widzę problemy z wyłączaniem: f(r) = (π+ |
| )r2 − |
| r + |
|
|
| | 4 | | 4 | | 16 | |
dla jakiego r , ta funkcja osiaga minimum ( bez liczenia pochodnej) ?
13 lut 12:36
XAVIER: dla −b/2a ?
13 lut 12:41
J:
tak...
13 lut 12:43
XAVIER: wychodzi mi
πx2(4+π) a nie mam takiej możliwości odpowiedzi

mam odpowiedzi:
a)
aπ+4 i
πaπ+4
b)
4aπ+4 i
πaπ+4
c)
2aπ+4 i
aππ+4
d)
(π+2)aπ+4 i
πaπ+3
13 lut 12:49
J:
| | X | |
funkcja osiaga minimum dla: r = |
| ... teraz podstaw do y = πr2 i otrzymasz długośc |
| | 4 + π | |
jednego odcinka, drugi z = X − y
13 lut 13:11