Zbadaj ciągłość funkcji
ninaxx: Zbadaj ciągłość funkcji. Proszę o pomoc, gdyż nie bardzo wiem jak sie za te przykłady zabrać
| | |x| | |
1) f(x)= |
| dla x∊R\{0} |
| | x | |
0 dla x=0 x0=0
| | 1 | |
2) f(x)=(x−1)sin |
| dla x∊R\{1} |
| | x−1 | |
0 dla x=1
13 lut 09:36
Godzio:
| | x | |
limx→0+f(x) = limx→0+ |
| = 1 |
| | x | |
| | −x | |
limx→0−f(x) = limx→0− |
| = −1 |
| | x | |
nieciągła
| | 1 | |
limx→1(x − 1)sin |
| = 0 bo x − 1 dąży do 0, a sinus jest ograniczony |
| | x − 1 | |
Stąd f ciągła
13 lut 09:40
ninaxx: dlaczego w pierwszym przypadku rozpatrujemy granicę dla 0− i 0+ a w drugim po prostu dla 1?
13 lut 09:44
yolex: Sądzę, Godzio, że jest inaczej w tym drugim przypadku. Trzeba skorzystać z własności, że
granica z sinx/x =1 dla x→0. Mamy tu sin 1x−1u{1{x−1}}
13 lut 13:47
J:
| | 1 | |
nie można , bo |
| → ∞ , a nie do 0 |
| | 1−x | |
13 lut 13:56
yolex: Nie, Godzio. Zwracam honor. Jest tak, jak napisałeś. jeśli x→1, to odwrotnośc x−1 →∞ i ta
własność nie ma zastosowania.
Dlatego w pierwszym liczymy jednostronne, bo nie ma dwustronnej. Ponieważ w drugim jest
dwustronna, to nie musimy.
13 lut 13:57