matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Patitek:
Obliczyć granicę :
x−arctgx
lim
x
3
x→0
13 lut 09:35
Hajtowy:
Na sprawdzianie nie pomagamy
13 lut 09:37
Patitek:
Niektórzy mają ferie
13 lut 09:40
Dziadek Mróz:
Proszzzz:
https://www.symbolab.com/solver/limit-calculator/%5Clim_%7Bx%5Cto0%7D%5Cleft%28%5Cfrac%7Bx-arctg%5Cleft%28x%5Cright%29%7D%7Bx%5E%7B3%7D%7D%5Cright%29/?origin=enterkey
13 lut 10:21
ZKS:
Możesz korzystać z reguły de l'Hospitala?
13 lut 10:34
ZKS:
Jeżeli tak to
x − arctg(x)
0
lim
x → 0
= [
] =
H
=
x
3
0
1
1 −
x
2
+ 1
x
2
lim
x → 0
= lim
x → 0
=
3x
2
3x
2
(x
2
+ 1)
1
1
1
lim
x → 0
=
=
3(x
2
+ 1)
3(0 + 1)
3
13 lut 10:41
Patitek:
Tak, własnie o Hospitala chodziło, dziękuję
13 lut 11:23