lampy na ulicy
TERRY: Na każdym końcu ulicy o długości L stoi lampa. Jedna lampa jest k3 jaśniejsza od drugiej.
Jakie jest położenie najciemniejszego punktu na ulicy jeżeli jasnosć lampy w punkcie jest
odwrotnie proporcjonalna do kwadratu jego odległości od lampy?
13 lut 00:32
TERRY: up
13 lut 01:22
pigor: ..., nie dam głowy, że dobrze rozumiem, ale
może tak : niech j − jasność lampy i
x=?,
to k
3j*x
2 = j*(L−x)
2 ⇔ k
3x
2 = (L−x)
2 ⇒ k
√k x = L−x ⇒
| | L | |
⇒ x(1+k√k)= L ⇒ x= |
| − szukana odległość...  |
| | 1+k√k | |
13 lut 02:11
Qulka: nie szukasz punktu jednakowo oświetlonego przez obie lampy a najciemniejszego

czyli min z sumy świateł z obu lamp
f(x) = k
3x
2 + (L−x)
2
13 lut 02:17
13 lut 02:20
Qulka: a tak w ogóle to miała być odwrotnie proporcjonalna
| | 1 | | k3 | |
j(x)= |
| + |
| i z tego min |
| | x2 | | (L−x)2 | |
13 lut 02:33
TERRY: jak obliczyć to minimum?
13 lut 02:43
Qulka: pochodna = 0
13 lut 02:46
13 lut 02:54
Qulka: kx=L−x
x=L/(k+1)
13 lut 02:55
Qulka: to już po przyrównaniu do 0 i uproszczeniach
13 lut 02:56
Qulka: i dlatego było k
3 że z pochodnej też masz trzecie potęgi
13 lut 02:57