oblicz wymiary
mens: Prostokątna działka ma powierzchnię 420m2. Jeśli zwiększono by każdy wymiar tej działki o 2m,
to jej powierzchnia wrosłaby o 92m2. Oblicz wymiary tej działki.
13 lut 00:03
Ja:
x*y=420
x+2)(y−2)=512
13 lut 00:05
Janek191:
x > 0 i y >0 i niech x < y
więc
( x + 2)*( y + 2) = 420 + 92
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x*y + 2 x + 2 y − 508 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 420 | |
420 + 2 x + 2* |
| − 508 = 0 |
| | x | |
| | 840 | |
2 x + |
| − 88 = 0 / * x |
| | x | |
2 x
2 − 88 x + 840 = 0 / : 2
x
2 − 44 x + 420 = 0
Δ =1 936 − 4*1*420 = 1 936 − 1 680 = 256
√Δ = 16
Odp. x = 14 m, y = 30 m.
===================
13 lut 02:00