matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozkładanie na czynniki
kurczak:
Witam, mam do rozłożenia na czynniki takie coś: 1/((s−1)
2
(s
2
+s+1)). Potrzebuję to do transformaty Laplacea. Proszę o pomoc
12 lut 23:05
ZKS:
1
=
(s − 1)
2
(s
2
+ s + 1)
A
B
Cs + D
=
+
+
s − 1
(s − 1)
2
s
2
+ s + 1
1
A = −
3
1
B = C = D =
3
12 lut 23:27