ile jest liczb
xxx: Ile jest liczb czterocyfrowych w których zapisie nie występują cyfry: 0,1,9 i dokładnie raz
pojawia się cyfra parzysta?
12 lut 22:55
Qulka: 4•4•3•3•3
12 lut 22:57
xxx: czemu tak?
12 lut 22:59
Qulka: 4miejsca dla jednej z 4 liczb parzystych a na pozostałych 3 jedna z 3 nieparzystych
12 lut 23:12
salamandra: Na pewno jest dobrze?
Ja zrobiłem:
1) z cyfrą "2"
| | | |
*3*3*3 = 81 −−−− | oznacza wybór jednego z czterech miejsc dla dwójki, a na |
| | |
pozostałych miejscach dowolna spośród trzech dostępnych cyfr (3,5,7)
z cyfrą "4" = 81
z cyfrą "6"=81
z cyfrą "8"=81
81*4=324
28 maj 00:13
Qulka: czy 4•3•3•3 to jest 81
28 maj 00:22
salamandra:
28 maj 00:24