twierdzenie carnota
trójkąt:

"w trójkącie ABC długości boków AC i BC są równe 2 i 4, a miara kąta ACB wynosi 120
o"
jest dany rysunek jak mój. chcę wyliczyć trzeci bok z twierdzenia Carnota i:
| | 1 | |
x2=22+42−16cos120o ; cos 120o= −cos60o = − |
| ⇒ x2=20+8=28 |
| | 2 | |
x=
√28
niestety ten bok nie może tyle wynosić. proszę o sprawdzenie czy nie robię błędu.
12 lut 22:53
trójkąt: ?
12 lut 23:03
trójkąt: αβγδΔ
12 lut 23:18
Qulka: a czemu nie może być 2
√7
12 lut 23:23
trójkąt: a + b > c
2 + 4 > 2
√7 
?
12 lut 23:42
trójkąt: co ja właśnie napisałem. albo jestem tak głupi, albo....
12 lut 23:44
12 lut 23:47
Qulka: przez grzeczność nie zaprzeczę ale 6>5,29
12 lut 23:48
trójkąt:
12 lut 23:49