HELP proszę
Jola: 5.Dana jest funkcja f : A × A −−> A, gdzie f(x, y) = 5x + 7y dla (x, y) należacych do A .
Zbadać, czy f
jest
injekcją i czy jest ona surjekcją, a nastepnie znaleśc f({1, 2, 3} × {3, 7}) oraz f(−1)({0,
7}),
gdy: (a) A =N; (b) A = Z.
Jeśli ktos rozwiąże poproszęo wytłumaczenie ,bo nigdzie nie mogę znaleźć logicznego toku
rozumowania
12 lut 22:30
Gray: Ad. (a) A=N
Injektywność: (x1,y1)≠(x2,y2) ⇒? f(x1,y1)≠f(x2,y2).
Warunek ten nie jest spełniony, bo mamy np. (9,1)≠(2,6) oraz f(9,1)=52 i f(2,6)=52.
Surjektywność: Czy dowolną liczbę naturalną możemy przedstawić w postaci 5x+7y, gdzie, x i y to
liczby naturalne. Oczywiście nie: nie da się tak przedstawić np. liczby 3 (gdyż 5 i 7 są
większe niż 3, a x i y są naturalne).
Obraz zbioru: f({1, 2, 3} × {3, 7}) = {f(1,3),f(1,7),f(2,3),f(2,7),f(3,3),f(3,7)} = {26, 54,
31, 59, 36, 64}
Przeciwobraz: f−1({0,7}) =f−1({0}) ∪f−1({7}) = ....
Czy 0∊N? Jeżeli nie to
.... = f−1({7}) ={(x,y): 5x+7y=7}={(x,y): 5x=7(1−y)}=∅
Jeżeli 0∊N to:
.... = f−1({0})∪f−1({7}) ={(x,y): 5x+7y=0}∪{(x,y): 5x+7y=7}=
={(x,y): 5x=−7y}∪{(x,y): 5x=7(1−y)} = {(0,0)} ∪{(0,1)}={(0,0),(0,1)}.
Przypadek (b) zrób sama.
13 lut 08:35