help
help: Pomocy!
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(−1;0) B=(2;−1) C=95;3). Wysokość trójkąta poprowadzona z
wierzchołka B przecina podstawę AC w punkcie P. Oblicz współrzędne punktu P.
12 lut 22:16
yolex: piszesz równanie prostej AC i prostej do niej prostopadłej, przechodzącej przez B. Potem ukłąd
równań z tych dwóch prostych i masz P.
12 lut 23:37
help: Czy mógłby ktoś napisać obliczenia, bo mi nie wychodzi
13 lut 00:27
Qulka:

P(1,1)
prosta AC: y=(x+1)/2
prosta BP: y=−2x+3
13 lut 00:42
kaa: układ masz:
−a+b=0
5a+b=3
6b=3
b=1/2
a=1/2
dla prostopadłej to masz a
1=1/−a
a
1=−2
y
2=−2x+b
−1=−4+b
b=3
y
2=−2x+3
dobrze do tej pory jest ?
13 lut 00:47
help: i co dalej?
13 lut 09:09
J:
prosta BP: y = −2x +3
rozwiąż ten układ równań i otrzymasz szukane współrzędne punktu P
13 lut 09:23