stereometria
kombinator: Bardzo proszę o pomoc jak zacząć. Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 7 w
którym kąt między ścianami bocznymi ma miarę 120 stopni. Jaka jest długość krawędzi podstawy ?
12 lut 22:15
kombinator: .
12 lut 22:47
yolex: Masz trójkąt o kącie 120stopni i bokach: przekątna podstawy i wysokości ścian bocznych (te od
wierzchołka podstawy do krawędzi bocznej). Załóżmy, że podstawa ma długość 2a. Wtedy boki
trójkąta a√2, 2a√6/√3 a jego wysokość a√6/√3( z własności trójkąta 30,60,90 albo
trygonometria)
Teraz inne trójkąty: wysokość bryły, przekatna podstawy (połowa) i krawędź boczna. W tym
trójkącie masz trójkąt do niego podobny: wysokość bryły, wysokość tego trójkata o kącie 120
oraz kawałek krawędzi bocznej i drugi trójkąt, który zostaje z dużego przez wycięcie
pierwszego. Boki tego górnego to 7, a√6/√3 i kawałek krawędzi bocznej − możesz policzyć z
Pitagorasa. Boki małego, to
a√2, a√6/√3 i kawałek krawędzi bocznej − ja policzyłam z Pitagorasa i wyszło mi 2a√3/3.
Korzystając z podobieństwa piszesz proporcję − np. 7/{ 2a√6/√3}={a√2}/ {2a√3/3}. Stąd
otrzymałam 2a=7
To tylko szkic rozwiązania i wymaga przeliczenia, ale może Ci pomoże. Rysunki w tym edytorze to
koszmar i nie odważyłam się wstawiać.
12 lut 23:23
yolex: Oczywiście się pomyliłam w pisaniu − na samym początku. Boki trójkąta to: 2a√2, 2a√6/3 a
jego wysokość a√6/3 itd. I wszędzie, gdzie występuje w mianowniku pierwiastek z 3 powinna
być sama trójka.
To tylko błąd edycji − rachunki są dla dobrych wartości.
12 lut 23:31
Mila:

H=7
α=120
BE⊥SC i DE⊥SC
Dobranoc, do jutra.
13 lut 00:00