matematykaszkolna.pl
stereometria kombinator: Bardzo proszę o pomoc jak zacząć. Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 7 w którym kąt między ścianami bocznymi ma miarę 120 stopni. Jaka jest długość krawędzi podstawy ?
12 lut 22:15
kombinator: .
12 lut 22:47
yolex: Masz trójkąt o kącie 120stopni i bokach: przekątna podstawy i wysokości ścian bocznych (te od wierzchołka podstawy do krawędzi bocznej). Załóżmy, że podstawa ma długość 2a. Wtedy boki trójkąta a2, 2a6/3 a jego wysokość a6/3( z własności trójkąta 30,60,90 albo trygonometria) Teraz inne trójkąty: wysokość bryły, przekatna podstawy (połowa) i krawędź boczna. W tym trójkącie masz trójkąt do niego podobny: wysokość bryły, wysokość tego trójkata o kącie 120 oraz kawałek krawędzi bocznej i drugi trójkąt, który zostaje z dużego przez wycięcie pierwszego. Boki tego górnego to 7, a6/3 i kawałek krawędzi bocznej − możesz policzyć z Pitagorasa. Boki małego, to a2, a6/3 i kawałek krawędzi bocznej − ja policzyłam z Pitagorasa i wyszło mi 2a3/3. Korzystając z podobieństwa piszesz proporcję − np. 7/{ 2a6/3}={a2}/ {2a3/3}. Stąd otrzymałam 2a=7 To tylko szkic rozwiązania i wymaga przeliczenia, ale może Ci pomoże. Rysunki w tym edytorze to koszmar i nie odważyłam się wstawiać.
12 lut 23:23
yolex: Oczywiście się pomyliłam w pisaniu − na samym początku. Boki trójkąta to: 2a2, 2a6/3 a jego wysokość a6/3 itd. I wszędzie, gdzie występuje w mianowniku pierwiastek z 3 powinna być sama trójka. To tylko błąd edycji − rachunki są dla dobrych wartości.
12 lut 23:31
Mila: rysunek H=7 α=120 BE⊥SC i DE⊥SC Dobranoc, do jutra.
13 lut 00:00