zadanie optymalizacyjne
Archy: W kulę o promieniu długości R wpisano stożek o największej objętości. Jaka jest długość
wysokości tego stożka?
12 lut 21:54
Archy: ?
12 lut 22:21
Qulka:

x
2+r
2=R
2 więc r
2=R
2−x
2
| | π(R2−x2)•(x+R) | |
V=πr2•h/3 = |
| x∊(0;R) |
| | 3 | |
pochodna z V = 0 to ekstremum
12 lut 22:33
Archy: ok dzięki

mam jeszcze problem z tym zadaniem: w stożek, którego promień podstawy ma długość
R, a wysokość H wpisano prostopadłościan o największej objętości. Stosunek długości krawędzi
podstawy prostopadłościanu wynosi 2:1. Znajdź wymiary tego prostopadłościanu.
wyliczyłem sobie długość podstawy a=
23R, nie wiem tylko jak uzależnić od siebie wysokości
12 lut 22:45
Qulka: z podobieństwa trójkątów H/R = h/pół przekątnej postawy
12 lut 23:15
Archy: a w tym poprzednim zadaniu pochodna będzie f'(R) czy f'(x)?
12 lut 23:20
Qulka: V'(x)
12 lut 23:24