Jak obliczyć tangens kąta mając jego wartość?
Damsel in Distress: Jak obliczyć tangens kąta mając jego wartość?
tgx=−1/3
Jak w takim wypadku obliczyć x?
12 lut 21:45
Eve: z tablic
12 lut 21:46
Damsel in Distress: W odpowiedziach jest x=x0+kπ, k∊⊂, gdzie tgx0=−1/3 (x0=−π/10)
Nie rozumiem skąd wzięło się nagle x0=−π/10
12 lut 22:10
Damsel in Distress: *k∊ℂ
12 lut 22:11
yolex: to jest ok. 18 stopni, a tg 18 jest około 1/3 (z tablic). Wtedy tg( −18) = −1/3(z własności
tangensa − nieparzystość albo wzory redukcyjne − jak wolisz)
12 lut 22:14
Damsel in Distress: Rozumiem. Myślałam, że najpierw da się to policzyć w radianach, a dopiero później sprawdzać w
tablicach. Dziękuję za odpowiedź.
12 lut 22:29