Na płaszczyźnie zespolonej naszkicuj zbór:
Sylwia: Cześć,
mam problem z pewnym zadaniem:
A = { z ∊ Complex : Im(z2 − 3) > O ∧ | z/(z+1)| < 1
Pierwsza część:
Im(x2 − y2 + 2ixy) − 3 > 0
2xy−3>0
2xy>3
Czy dobrze zrobiłam tą część? Jak to ma dalej wyglądać?
Część druga − znalazłam już takie zadanie, ale nie rozumiem dlaczego zostało rozwiązane w taki
sposób:
|z| < |z + 1|
√x2+y2/√(x + 1)2 + y2
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Sylwia
12 lut 21:42
yolex: Zakładam, że dobrze przepisałaś treść...
Wtedy w pierwszej linijce rozwiązania nawias ma kończyć się za trójką.
Im(x2−y2+2xyi−3)=2xy i masz 2xy>0, czyli xy>0 − pierwsza i trzecia ćwiartka układu.
Jeśli błąd jest w definicji zbioru A (trójka poza nawiasem, a w nawiasie tylko z2), to masz
dobrze rozwiązane i dalej y>(1.5)/x, co daje obszar nad hiperbolą.
Część druga: moduł z dzielenia to dzielenie modułów, więc możesz napisać |z|/|z+1|<1. Po
pomnożeniu obu stron przez mianownik (moduł jest nieujemny) masz tą nierówność, której nie
rozumiałaś. . W nierówności z pierwiastkami masz / a powinnaś mieć <. Podnieś obie strony do
kwadratu, wykorzystaj wzory skróconego mnożenia i poredukuj wyrazy podobne. Otrzymasz (chyba,
bo liczę w pamięci) 0<2x+1. czyli x>−0.5 − półpłaszczyzna po prawej stronie prostej x=−0.5
(pionowa przez −0.5 na osi x)
Musisz zaznaczyć część wspólną obu obszarów.
12 lut 22:02