proszę o rozwiązanie
Michał: Równoleżnik na szerokości geograficznej 400 N ma długość w przybliżeniu równą 30800 km
Miasto A ma współrzędne geograficzne ( 400 N , 1240 E) a miasto B − ( 400N, 200W) Oblicz
odległość między miastami A i B liczoną wzdłuż równoleżnika na którym leżą Zakoduj cyfrę setek
, dzięsiątek i jedności otrzymanego wyniku
odp to 320
nie wiem jak to zrobić
12 lut 21:26
Eve:
12 lut 21:37
Michał: ale jak zrobić obliczenia
12 lut 21:49
Eve: masz długość równoleżnika i odległość w stopniach, znajdź odległość w kilometrach
12 lut 21:50
Eve: i mam błąd

od 20
0W do 0
0W=20
0 i potem 124 na wschód, to razem 144
0
12 lut 21:52
Michał: czy jest jakiś wzór
12 lut 22:02
Eve: dł. równoleżnika, to długość okręgu, czyli "3600"
to zadanie z geografii
12 lut 22:04
Michał: to zadanie jest w teście matury za 2 punkty
myślałem o długości łuku
12 lut 22:19
Eve:
no tak, sprawdź jaka długość ma łuk
12 lut 22:20
Michał: nie wiem jaki jest promień
wzór na długość okręgu to
12 lut 22:29
Eve:
nie,
3600 → 30800km
10 → x km
x=85,6km
85,6km → 10
y km → 1440
policz
12 lut 22:32
pigor: ... r masz daną długość 2πr = 30800równoleżnika, to masz promień r;
ale mi nie wychodzi taka odp. 20

dla tego cicho siedzę od ...

dawna
12 lut 22:33
Eve: mi wychodzi 326
12 lut 22:34
pigor: .. ale mogłem się walnąć
12 lut 22:35
pigor: ... miałem na myśli nie 20 , tylko 320

, no właśnie
12 lut 22:36
pigor: ..., a w ogóle to sknociłem i już nie wtrącam się; przepraszam ...
12 lut 22:39
Michał: mnie też wyszło 326 ale może w książce jest błąd
12 lut 23:13
Michał: dziękuję bardzo
12 lut 23:16
Eve: alleluja
12 lut 23:20