kąt ostry
nelly: Wewnątrz kąta ostrego α znajduje się punkt odległy od jednego ramienia o a, od drugiego o b.
Znaleźć odległość tego punktu od wierzchołka kąta.
12 lut 21:11
nelly: up
12 lut 22:08
Eta:

Z warunków zadania:
na czworokącie APBW można opisać okrąg ( dlaczego?
to |∡APB|=180
o−α to |WP|=2R
| | |AB| | |
z tw.sinusów w trójkącie ABW : |
| =2R |
| | sinα | |
z tw. kosinusów w trójkącie APB :
|AB|
2 = a
2+b
2−2ab*cos(180
o−α) ⇒ |AB|
2=a
2+b
2+2ab*cosα
|AB|=
√a2+b2+2ab*cosα
| | |AB| | | √a2+b2+2ab*cosα | |
zatem |WP|= 2R= |
| = |
| |
| | sinα | | sinα | |
12 lut 22:34
nelly: Można opisać okrąg, bo: 90 + 90 = 180 i α+180−α = 180
12 lut 22:47
Eta:
ok
12 lut 22:48
Mila:

AM||OC⇒
W ΔABM:
| | b | | b | |
sinα= |
| ⇔|AM|=m= |
| |
| | AM | | sinα | |
AN||OB
| | a | | a | |
sinα= |
| ⇔|AN|=n= |
| |
| | AN | | sinα | |
Kąt α jest kątem ostrym w równoległoboku ONAM:
Z tw. cosinusów:
x
2=m
2+n
2−2*m*n*cos(180−α)⇔
| | b2 | | a2 | | a*b | |
x2= |
| + |
| +2* |
| *cosα⇔ |
| | sin2α | | sin2α | | sin2α | |
==========================
12 lut 23:04
Eta:
12 lut 23:23
pigor: ..., to może jeszcze kogoś zainteresuje np. tak :
niech S wierzchołek danego kąta i P punkt wewnątrz niego
taki, że |PA|=a, |PB|=b, |∡ASB|=α, |∡ASP|=β, to |∡ASB|=α−β,
| | a | | b | |
to (*) |PS| = |
| = |
| = ?⇔ a sin(α−β)=b sinβ ⇔ |
| | sinβ | | sin(α−β) | |
⇔ a sinαcosβ−a sinβcosα = b sinβ ⇔ a sinα
√1−sin2β = (b+a cosα)sinβ /
2 ⇔
⇔ a
2sin
2α(1−sin
2β) = (b
2+2abcosα+a
2cos
2α)sin
2β ⇔
⇔ (b
2+2abcosα+a
2cos
2α)sin
2β = a
2sin
2α − a
2sin
2αsin
2β ⇔
⇔ (b
2+2abcosα+a
2cos
2α+a
2sin
2α) sin
2β = a
2sin
2α ⇔
⇔ (b
2+2abcosα+a
2(cos
2α+sin
2α)) sin
2β = a
2sin
2α ⇔
⇔ a
2sin
2α = sin
2β (b
2+2abcosα+a
2) ⇒
a sinα = sinβ √b2+2abcosα+a2,
| | a | | √b2+2abcosα+a2 | |
a stąd i(*) |
| = |
| = |PS|−szukana odległość.  |
| | sinβ | | sinα | |
13 lut 00:46