planim.
geometrykz: długości boków trójkąta są równe a, a+1, a+2, gdzie a>3
Wysokość trójkąta poprowadzona do boku o długości a+1 dzieli ten bok na dwa odcinki. Wykaż, że
jeden z tych odcinków jest o 4 dłuższy od drugiego.
proszę o wskazówki, próbowałem coś z Pitagorasa, ale doszedłem do jakiegoś dziwnego
wyniku(który mi mówi, że 2y=a+1, co by znaczyło, x=y(więc błędnie)) i nie mam pojęcia co
dalej, ani czy w ogóle można w ten sposób. inne sposoby mile widziane.
12 lut 21:00
Eve:
a2−y2=(a+2)2−x2
a2−y2=a2+4a+4x2
x2−y2=4(a+1)
(x+y)(x−y)=4(x+y)
U{(x+y)(x−y)}{(x+y)=4
x−y=4
x=4y
12 lut 21:11
geometrykz: dzięki, robiłem w ten sam sposób tylko wyznaczyłem a2... zamiast h2 i mi wyszło kompletnie co
innego x)
12 lut 21:22
Eve:
12 lut 21:25
geometrykz: ah, tak, ja od razu przyjąłem y=x+4 za prawdziwe i podstawiłem do wzoru..
12 lut 21:26
geometrykz: albo i nie, w sumie to sam nie wiem, to w sumie i tak już nie istotne

dzięki jeszcze raz
12 lut 21:27
Eve: no bo ja tam mam błąd x=4+y
12 lut 21:29
geometrykz: spokojnie, wszystko widziałem, pod kontrolą

teraz jeszcze zauważyłem u siebie, że doszedłem do tego samego, tylko nie odczytałem tego..
2x+4 = a +1 ⇒ 2x +4 = x + y ⇒ x+4=y i nie musiałbym Ci zawracać głowy gdybym był bardziej
spostrzegawczy
12 lut 21:30
Eve: po to jesteśmy
12 lut 21:31
geometrykz: ...
12 lut 21:32