Oblicz:
Poli ^^: A) sin2 120° − cos2 135°
B)sin150° + cos120°/6tg120°
C)4cos120° − cos135°
D) tg120° − tg150°/2cos150°
E)6tg135° − 8sin120°
F)sin135° + sin150°/cos120° + cos135°
12 lut 20:55
yolex: sin 120 = sin(180−60)=sin60=...
cos(135)=cos(180−45)=−cos45=...
podstaw i oblicz wartości. W pozostałych przykładach tak samo. Jak kąt przedstawisz jako
różnicę 180−cośtam, to funkcja zostaje bez zmian. Za to wszędzie oprócz sinusa zmieniasz
znak, jak przechodzisz z drugiej ćwiartki do pierwszej (np od 120 do 60).
Rozumiem, że poruszasz się tylko w obszarze kątów 0 − 180, bo w innych obszarach jest trochę
inaczej.
12 lut 21:41
Poli ^^: Dziękuję!
13 lut 07:21
Nikola: 1. Rozwiąż trójkąt prostokątny w którym β=30℃ , c=16
2. Oblicz sin210℃−cos135℃+tg120=
3. Znajdz wartość kąta
a) sinβ=0,93 β=?
b) cosα=0,68 α=?
c) tgβ=1,8 β=?
14 lis 17:09
Nikola: Trygonometria
14 lis 17:12
chichi:
Celsjusz się w grobie przewraca
14 lis 17:17
Nikola:

Oblicz wartość X
14 lis 17:17
chichi:
Zad. 1
Dla każdego z poniższych trójkątów kąty będą miar (30
o, 60
o, 90
o):
Δ
1: boki długości (8, 8
√3, 16)
Δ
2: boki długości (16, 16
√3, 32)
| | 16√3 | | 32√3 | |
Δ3: boki długości ( |
| , 16, |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
14 lis 17:34
chichi:
Zad. 2
| | 1 | |
sin(210o) = sin(180o+30o) = −sin(30o) = − |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
cos(135o) = cos(180o−45o) = −cos(45o) = − |
| |
| | 2 | |
tan(120
o) = tan(180
o−60
o) = −tan(60
o) = −
√3
W = sin(210
o)−cos(135
o)+tan(120
o) = ...
14 lis 17:38
ABC: Woda wrze przy 100 stopniach, 90 stopni to dopiero kąt prosty
14 lis 17:42
chichi:
Swoją drogą ciekawym jest to, że przy tworzeniu forum matematycznego pomyślano o tym, aby
dodać symbol stopni Celsjusza czy też Fahrenheita, ale po prostu symbolu stopnia już nie...
14 lis 17:46