bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu i
sebastian: oblicz wartosc wyrazenia:
1) √12 + √243 − √108
2) √28 − √175 + √252
3) √800 + √80 − √200 + √500
4) √392 − √150 + √579 − p[486
12 lut 20:25
Eve:
12=4*3
243=81*3
108=6√3
wyłącz czynnik przed pierwiastek
12 lut 20:27
sebastian: proszę o szczegółowe naswietlenie
12 lut 20:31
Eve: każda liczbę pod pierwiastkiem musisz rozłozyc na iloczyn takich liczb, aby z 1 móc ten
pierwiastek obliczyć, np 12=4*3, tp √12=√4*3=2√3
zazwyczaj pod pierwiastkiem zostaja te same liczby, czyli jesli tu zostało 3, to nastepna
dzielisz przez 3, 243:3=81 i √243=√81*3=9√3
12 lut 20:33
sebastian: dziękuję
12 lut 21:07
Eve: proszę
12 lut 21:14