matematykaszkolna.pl
zdenerwowałem się! geometrykz: rysunekwykaż, że trójkąt... kurczę, 15 minut przepisywałem zadanie i znalazłem błąd na samym końcu, w trakcie przepisywania dlatego muszę już jakoś wykorzystać swoją obecność tutaj, podam co innego z czym też mam problem emotka "odcinki ak i bl są wysokościami trójkąta ostrokątnego ΔABC, a punkt S jest środkiem boku AB. Uzasadnij, że trójkąt, którego wierzchołkami są punkty S, K, L jest rownoramienny". zauważyłem tyle: KS i LS to środkowe odpowiednio: ΔKAB oraz ΔABL, dodatkowo oba te trójkąty mają kąt prosty. to chyba za mało, żeby stwierdzić, że ΔKLS jest równoramienny. co dalej zrobić? jestem kiepski z planimetrii, nawet gorzej niż kiepski, proszę mi wybaczyćemotka
12 lut 19:51
Mila: Dobrze zacząłeś. KS− środkowa w prostokątnym ΔAKB poprowadzona z wierzchołka kąta prostego zatem jest równa
 1 
promieniowi okręgu opisanego na tym Δ i jest równa

|AB| (AB− przeciwprostokątna).
 2 
LS−środkowa w prostokątnym ΔALB poprowadzona z wierzchołka kąta prostego zatem jest równa
 1 
promieniowi okręgu opisanego na tym Δ i jest równa

|AB|.⇔
 2 
|KS|=|LS|⇔ ΔLKS jest trójkątem równoramiennym.
12 lut 20:06
geometrykz: no tak! środkowa opuszczona na przeciwprostokątną z wierzchołka kąta prostego jest równa połowie tej przeciwprostokątnej, a przeciwprostokątna w okręgu opisanym na trójkącie tworzy średnicę − dobrze mówię? dzięki emotka
12 lut 20:13
Mila:
12 lut 20:13