Wskaż zbiory na płaszczyźnie zespolonej
Jestem Kamil: Cześć. Potrzebuję do szczęścia rozwiązania tych przykładów. Algebra jest moją piętą
achillesową. Z góry dzięki!

Wskaż na płaszczyźnie zespolonej zbiory:
a) 2 ≤ | z+i | ≤ 4
b) arg( z+2−i ) = π
c) | z+5 | = | 3i−z |
z ∊ ℂ
12 lut 19:20
yolex: a)
Ponieważ z+i=x+iy+i=x+i(y+1), więc masz
2≤√x2+(y+1)2≤4 Podnosisz stronami do kwadratu i masz 4≤x2+(y+1)2≤16, czyli pierścień
pomiędzy kołami o środku (0,−1) i promieniach 2 i 4
12 lut 21:17
yolex: c) analogicznie jak a), czyli √(x+5)2+y2=√x2+(y−3)2
Po podniesieniu do kwadratu obu stron masz x2+10x+25+y2=x2+y2−6y+9
Redukujesz i masz 10x+6y+16=0, czyli prosta (y=−10/6x−16/6).
Mam nadzieję, że się nie pomyliłam w rachunkach, bo liczę i edytuję na raz...
W każdym razie sprawdź.
12 lut 21:25
yolex: w c) pewnie trzeba wykorzystać postać trygonometryczną liczby zespolonej, ale nie całkiem
pamiętam, bo studia skończyłam 25 lat temu...
12 lut 21:27
Mila:
c) | z+5 | = | 3i−z |⇔
|z+5|=|z−3i| zbiór punktów to symetralna odcinka o koncach:
A=(−5,0) i B=(0,3)
12 lut 22:08