ekstrema lokalnee
pabloowasd: wyznacz ekstrema lokalne funkcji
f(x)=(x2−3)ex
12 lut 19:11
Eve:
1. dziedzina
2. pochodna
2. przyrównujesz do 0
4. wykres pochodnej i zmiana znaku
12 lut 19:13
pabloowasd: prosze o rozwiazanie
12 lut 19:16
Dawid: A w czym problem by samemu rozwiązać ?
12 lut 19:17
Dawid: Masz podane kroki czego nie wiesz?
12 lut 19:17
pabloowasd: po prostu nie wiem jak to sie robi ;>
12 lut 19:20
bezendu:
D=R
f(x)=(x2−3)ex
f'(x)=[(x2−3)ex]'
f'(x)=(x2−3)'ex+(x2−3)(ex)'
f'(x)=2xex+x2ex−3ex
f'(x)=ex(2x+x2−3)
ex(x2+2x−3)=0
Dokończ
12 lut 19:22
Dawid: No to musisz się nauczyć pochodne liczyć, bo bez tego to nic nie zdziałasz.
(x2−3)ex=(x2−3)'ex+(x2−3)ex=2xex+exx2−3ex=ex(2x+x2−3)
12 lut 19:23
graniceee!: dziekuje
12 lut 19:26
pablo: czyli dalej to bedzie
x2+2x−3=0
Δ=4−4*1*(−3)=16
√Δ=4
x1=(−2+4)/2= 1
x2=(−2−4)/2= −3
a dalej co
12 lut 19:43
Dawid: Narysuj wykres 1 pochodnej
to co pod osia ujemne i tam funkcja maleje
to co nad osia jest dodatnie fynkcja rosnie
12 lut 19:43