aj
alll: Najmniejsza wartość funkcji f(x,y) = (x − 2)2 + (y − 2)2 w prostokącie ograniczonymi
prostymi:
y= 0, x = 0, x = 1, y = 6 wynosi:
a)0
b)1
c)2
12 lut 19:07
alll: ?
12 lut 19:46
alll: ?
12 lut 20:03
alll: ?
12 lut 20:55
alll:
12 lut 21:51
Gray: Krok 1o Wyznacz punkty z prostokąta, w których zerują się pochodne cząstkowe fx oraz fy.
Krok 2o Wyznacz punkty, w których funkcja osiąga wartości ekstremalne na brzegu prostokąta:
trzeba rozważyć cztery przypadki:
a) y=0 → f(x,y)=f(x,0)= (x−2)2 +4, dla x∊[0,1]
b) x=0 → f(x,y)=f(0,y)= 4+(y−2)2, dla y∊[0,6]
c) x=1 → f(x,y)=f(1,0)= 1+(y−2)2, dla y∊[0,6]
d) y=6 → f(x,y)=f(x,6)= (x−2)2 +16, dla x∊[0,1]
Krok 3o. Wyznaczasz wartości w punktach z poprzednich kroków.
Krok 4o Wyciągasz wnioski.
Krok 5o Radość z rozwiązanego zadania.
12 lut 22:04
kapcer:
Ja lubię krok 6

Piwko, po dobrze wykonanej pracy
12 lut 22:06