Prawdopodobienstwo
Łolo: W koszyku jest 2razy wiecej kul czarnych od bialych, wylosowano 2kule bez zwracania a
prawdopodobienstwo wylosowania 2kul o roznych kolorach wynosi 9/22 oblicz ile było kul.
Wiem, ze biale kule oznacze n, a czarne 2 n. I teraz mam problem bo jak chce omege wyliczyc to
| | | |
wlasnie nie wiem jak , bo omega= | , jak sie to robie kiedy jest n  I co dalej, prosze |
| | |
o pomoc ?
12 lut 18:27
Łolo: HALO

!
12 lut 19:12
yolex: ((3n)!)/{2!(3n−2)!}={(3n−2)!(3n−1)3n}/{2(3n−2)!}={(3n−1)3n}/2
Analogicznie moc A =n*2n (jedna z n i jedna z 2n)
Podstawiasz do ułamka (omega w mianowniku, A w liczniku=9/22) i wyliczasz z równania n
12 lut 20:13