rownania wymierne
POMOZEKTOS: Mógłby ktoś pomóc?
| 2 | | 5 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| x2−3x+2 | | x2−4 | | x2−4x+4 | |
wyliczyłam, że w mianownikach ułamków 1: (x−1)(x−2), 2: (x−2)(x+2) i 3:(x−2)
2
| | 2 | |
co dalej z tym zrobić? wynik to x= |
| i x=3 |
| | 5 | |
z góry dziękuję
12 lut 18:22
Metis: 1) Sprowadź do wspólnego mianownika lewą stronę.
2) Dziedzina.
3) I na krzyż.
12 lut 18:27
POMOZEKTOS: dziękuje
12 lut 18:29
POMOZEKTOS: ale jeżeli wspólny mianownik wszędzie to chyba nie trzeba już na krzyż tak? obliczam z samych
liczników, ale nie wychodzi − dlatego bardzo proszę o dokładne rozwiązanie, chcę znaleźć swój
błąd
12 lut 18:30
Metis: Pokaż obliczenia
12 lut 18:31
POMOZEKTOS: nie
12 lut 18:31
POMOZEKTOS: lol kto napisał dziękuję? nie macie już co robić tylko się podszywać za autorów pytania? szkoda
czasu ludzie
12 lut 18:32
POMOZEKTOS: przestaniecie w końcu?
12 lut 18:33
POMOZEKTOS: @Metis: wspólny mianownik to (x−1)(x−2)(x+2) i z liczników wyszło mi 3x2−15x+18 czyli x=2 i
x=3 więc coś zrobiłam źle
12 lut 18:34
Metis: | 2 | | 5 | | 7x −1 | |
| + |
| = |
| |
| x2−3x+2 | | x2−4 | | (−2+x)(−1+x)(2+x) | |
| 7x −1 | | 2 | |
| = |
| |
| (−2+x)(−1+x)(2+x) | | x2−4x+4 | |
D: (−2+x)(−1+x)(2+x)≠0 i x
2−4x+4≠0
−2+x≠0 v ...
I na krzyż.
12 lut 18:38