Pochodne pomoc
Szukający : Witam mam problem o to z takim zadankiem.
Oblicz największą wartość funkcji f(x)=9x −x
3 w przedziale <0,2>
F(x)= −x
3 +9x
Liczę pochodną wychodzi mi jej wartość f1(x)= −3x
2 +9
xo= √3 xo2= −√3
F(0)=0 F(2)= 9*2 − 2
3= 18−8=10
F(√ 3)= tu wychodzi mi błąd odpowiedz w książce wynosi 6√3
A ja to liczę 9√3 −9
Pomoże ktoś troszkę się pogubiłem i czy moja metoda jest dobra
12 lut 17:10
Mila:

f'(x)=9−3x
2
f'(x)=0⇔
9=3x
2
x
2=3
x=
√3 lub x=−
√3
−
√3∉<0,2>
√3∊<0,2>
Badamy czy f(x) ma maksimum lokalne w x=
√3
9−3x
2>0⇔3−x
2>0
(
√3−x)*(
√3+x)>0
Przy przejściu przez x=
√3 pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny⇔
Funkcja rośnie a potem maleje⇔w x=
√3 f(x) ma maksimum lokalne
f(
√3)=9*
√3−(
√3)
3=9
√3−3
√3=6
√3
12 lut 17:34
Szukający : Mam tylko pytanie co do obliczeń
Dlaczego (√3)3= 3√3 ?
Czy dobrze to rozumiem ? (3/0,5)3= 31,5=3√3 Przepraszam troszkę za zapis, mało czytelny.
12 lut 17:50
Mila:
(√3)3=(√3)2*√3=3*√3
albo
(√3)3=√27=√9*3=3√3
12 lut 18:01
Szukający : Dzięki już wiem dlaczego tak jest.
12 lut 18:04
Mila:
12 lut 18:04