Wielomian - wzór skróconego mnożenia
Janek: Witam, mam problem z takim przykładem
3x3 + x2 + 4x − 4 = 0.
Żadna z liczb { +/− 1, 2, 4} Nie są pierwiastkami tego wielomianu. Poszukałem trochę i
znalazłem, że trzeba, czy też można skorzystać ze wzoru na różnicę sześcianów. Mając taki
wielomian jak go przekształcić do tego wzoru?
12 lut 16:14
ICSP: "Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych" − o tym sobie poczytaj
12 lut 16:26
Mila:
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Jeszcze szukaj wśród ułamków { |
| ,− |
| , |
| ,− |
| , |
| ,− |
| } |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
12 lut 16:34
Janek: Dzięki, tej drugiej części tego twierdzenia nie znałem.
12 lut 16:36
pigor: ..., ponieważ w(
23)=0 − pierwiastek wielomianu,
wtedy np. tak :
3x3+x2+4x−4= 0 ⇔ 3x
3−2x
2+ 3x
2−2x+ 6x−4= 0 ⇔
⇔ x
2(3x−2x)+ x(3x−2)+ 2(3x−2)= 0 ⇔
(3x−2) (x2+x+2)= 0 ⇔
⇔ 3x−2=0 ⇔ 3x=2 ⇔
x=23 − jedyny pierwiastek R . ...
12 lut 16:44