cx
Ciag: f(x) = (x − 1)4
y' = 4(x − 1)3
4(x − 1)3 = 0
x = 1
ma ekstremum lokalne w x = 1
jak to teraz narysowac jak jest do potęg 3 ? od góry zacząć ? bo jakby było do potęgi 2 to od
dołu ?
12 lut 15:50
razor: tak samo jak x−1
12 lut 15:51
razor: od dołu się zaczyna jak znak przy x jest ujemny
12 lut 15:52
J:
a skąd wiesz,że ma ekstremum ... sprawdziłeś ?
12 lut 15:53
Ciag: przyrównałem pochodną do zera i wychodzi x =1, to nie jest ekstremum ?
12 lut 16:01
Ciag: to nie zależy od potęgi z góry czy z dołu się zaczyna rysować ? bo jak do potęgi 2 to dwa takie
same miejsca zerowe to od dołu
12 lut 16:02
Dziadek Mróz:
12 lut 16:13
Ciag: i f' schodzi do dołu bo ma potęgę 4 ?
12 lut 16:16
Mila:
Badasz czy pochodna zeruje sie i czy zmienia znak przyprzejściu przez miejsce zerowe.
(x−1)3>0⇔x−1>0⇔x>1
Pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni⇔funkcja maleje, a po przejściu przez x=1 rośnie ⇔
w x=1 ma minimum
12 lut 16:16