trygonometria
Milka: Rozwiaz rownanie:
2cos2 4x = 1/2
wyszedł mi kompletnie niepodobny wynik do prawidlowej odpowiedzi. proszę o pomoc.
12 lut 14:52
J:
⇔ cos24x = 1 ⇔ cos4x = 1 lub cos4x = −1 ⇔ 4x = ? lub 4x = ?
12 lut 14:54
Milka: Ajć, przepraszam, źle przepisałam. 2cos2 4x = 1
cos2 4x =1/2
cos4x= 1/2 lub cos4x=−1/2
4x=pi/3 +2kpi lub 4x=2/3pi+2kpi
x=pi/12+1/2kpi lub x=1/6pi+1/2kpi
gdzie zrobiłam błąd?
12 lut 14:58
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
upss... ⇔ cos44x = |
| ⇔ cos4x = |
| lub cos4x = − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
12 lut 14:58
J:
| | 1 | | 1 | |
.no to : ..cos4x = |
| lub cos4x = − |
| |
| | √2 | | √2 | |
12 lut 15:00
Milka: tak zrobiłam, a potem tak jak wyżej napisałam i wyszło mi źle...
12 lut 15:00
Milka: Ah! Chyba rozumiem o co chodzi. Spróbuję zrobić na nowo, dziękuję

jak coś dam znać
12 lut 15:01
Milka: Mam pytanie:
cos 4x = √2/2 lub cos4x = −√2/2
pi/4 + k/2pi=4x lub 3/4pi+k/2pi = 4x
x= pi/16 +k/8pi lub 3/16pi + k/8pi = x
W odpowiedzi jest tylko pierwsza odpowiedź, drugiej w ogóle nie ma. Dlaczego?
12 lut 15:10
J:
bo drugie rozwiazanie kryje sie w pierwszym
12 lut 15:20
Milka: moglby ktos mi pomoc proszee..
12 lut 15:21
Milka: faktycznie, rany. chyba dość już matmy na dziś...dzieki!
12 lut 15:23