prawdopodobienstwo
kurczaki: Mamy 40 kur − 30 białych i 10 czarnych. Kury zaganiamy do dwóch kurników − do każdego kurnika
20 kur, a następnie z obu kurników wybieramy losowo po jednej kurze. Uzasadnij, że
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kur o różnych kolorach upierzenia będzie najmniejsze
wtedy, gdy do obu kurników zagnamy po piętnaście białych i po pięć czarnych kur.
n − ilość kur białych w kurniku 1
30−n − ilość kur białych w kurniku 2
k − ilość kur czarnych w kurniku 1
10−k − ilość kur czarnych w kurniku 2
n+k=20 więc k=20−n
oznaczenie: ( m po t) − symbol Newtona
zdarzenie A polega na wylosowaniu dwóch kur o różnych kolorach uperzenia
moc A = ( n po 1)*( 10−k po 1) + (k po 1)*(30−n po 1) = n*(10−k)+k*(30−n)= 10n+30k−2nk i k=20−n
moc A = 10n+30(20−n)−2n(20−n)
moc A =2n2 − 60n +600
prwdopodobieństwo zd. A będzie najmniejsze, jeżeli moc A będzie najmnejsza − czyli kiedy?
myslalam o wierzcholku funkcji ale to wychodzi zle
12 lut 14:48
Mila:
Jest w porządku |A|.
| | 2n2−60n+600 | | n2−30n+300 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 20*20 | | 200 | |
| | n2−30n+300 | |
Funkcja P(n) = |
| ma najmniejszą wartość dla |
| | 200 | |
15 liczba białych kur
5 liczba czarnych kur w każdym kurniku.
12 lut 15:56