Suma i różnica sinusów oraz cosinusów
Adrian: Przedstaw w postaci iloczynu sumę 1+cosα
i ma wyjść coś takiego 2cos
2 α2.
| | 0st. +α | | 0 st. − α | |
No podstawiam do wzoru : 2cos |
| *cos |
| = ? |
| | 2 | | 2 | |
| | α | |
2cos2 pozyskuję z pomnożenia 2 * cos * cos ale skad się bierze |
| ? |
| | 2 | |
12 lut 14:32
irena_1:
cos2x=cos
2x−sin
2x=2cos
2x−1
| | α | | α | |
1+cosα=1+2cos2 |
| −1=2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 lut 14:35
J:
1 + cosx = 1 + cos[2(x/2)] = 1 + cos2(x/2) − sin2(x/2) =
za jedynke podstaw : sin2(x/2) + cos2(x/2)
12 lut 14:36