sin2α | cosα | 1 | |||
* | =tg | α | |||
1+cos2α | 1+cosα | 2 |
sin2x | cosx | 2sinxcos2x | ||||
najpierw: = | * | = | =
| |||
2cos2x−1 +1 | 1+cosx | 2cos2x(1+cosx) |
sinx | |
1 + cosx |
x | ||
teraz przedstaw sinx i cosx za pomocą tg | i otrzymasz prawą stronę | |
2 |
2tg(x/2) | 1−tg2(x/2) | |||
podstaw: sinx = | , cosx = | |||
1+tg2(x/2) | 1+tg2(x/2) |
sinx | ||
L= ... = | = | |
1+cosx |
2sinx2cosx2 | ||
= | = | |
sin2x2+cos2x2+cos2x2−sin2x2 |
2sinx2cosx2 | ||
= | = tgx2= P. | |
2cos2x2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |