qwerty
hennio:

POCHODNA
Wyznacz wymiary zbiornika w kształcie prostopadłościanu o podstawie kwadratowej i objętości
32m
3
tak,aby suma pól ścian bocznych i podstawy była jak najmniejsza.
więc
V= 32m
3
V= a*a*b = a
2b
a
2b= 32
P = a
2 + 4ab
teraz mam pytanie
czy przyrównać do zera i liczyć : a
3 − 64 = 0 −−−> a = 4
czy liczyć P'(a) > 0 i P'(a) < 0
2a
5 − 128a
2 > 0
2a
2(a
3 − 64) > 0
2a
a(a − 4)(a
2 + 4a + 16) > 0
wykres,przedziały i z wykresu minimum,czyli a=4
tak czy siak wychodzi 4
czyli wymiary to 4 x 4 x 2