fsd
Ciag: Funkcja f(x,y) = 2(x − 1)2 + 3(y − 2)2 w punkcie (1,2):
a)ma minimum lokalne
b)ma maximum lokalne
c)nie ma ekstremum
Jak to sprawdzić ? pochodną drugiego rzędu z tego liczyć ?
12 lut 11:53
J:
tak.
12 lut 12:13
Gray: Nie

Skorzystać z definicji: dla wszystkich (x,y) zachodzi przecież: f(x,y)≥0=f(1,2).
Koniec.
12 lut 13:24
Ciag: czyli jak to zrobić ?
12 lut 15:37
J:
skomentować, skoro f(x,y) ≥ 0 dla każdej pary (x,y) oraz f(1,2) = 0 , więc w punkcie (1,2)
funkcja osiąga minimum lokalme
12 lut 15:41
Ciag: f(x,y) ≥ 0
| | df | | df | |
czyli w tym momencie trzeba policzyc pochodna |
| i |
| ? |
| | dx | | dy | |
12 lut 16:43
Ciag: skąd wiesz że f(1,2) = 0, w zadaniu nic takiego nie ma
12 lut 16:46
Gray: A umiesz obliczyć wartość funkcji w punkcie (1,2)? Za x podstawiasz 1, za y 2. Wychodzi 0.
12 lut 17:22
Ciag: aha ok a skąd wiadomo że f(x,y) ≥ 0 ?
12 lut 18:53
ciag : bo x2 i y2 ≥ 0 ?
12 lut 19:12