Czy istnieje funkcja liniowa której wykres jest
Ktoś: Czy istnieje funkcja liniowa, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej stałej
? Odpowiedź uzasadnij.
Nie mam zielonego pojęcia jak to uzasadnić
12 lut 10:44
wmboczek: Musiałaby to być linia pionowa, a to nie jest funkcją (ten sam x ma wiele y)
12 lut 10:45
5-latek:

Najlepiej to zrobic rysunek
czerwony to wykres funkcji stalej y=1
natomiast niebieskie sa to wykresy x=2 x=3 x=−2 (takich x
ow jest nieskonczenie wiele ) wiec
mozemy zapisac ze x=c gdzie c nalezy do R
Funkcja liniowa ma wzor y=ax+b wiec teraz sobie to uzasadnij
12 lut 10:57
Ktoś: Czyli nie istnieje ?
12 lut 10:57
Kaja: tak. nie istnieje.
12 lut 10:58
J:
nie istnieje , niebieskie proste na rysunku, to nie są wykresy funkcji
12 lut 10:59