pochodna
OlaD46: mógłby ktoś obliczyc mi krok po kroku tą pochodną
f(x)=√arctg3x
12 lut 08:59
J:
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *3arctg2x* |
| |
| | 2√arctg3x | | x2+1 | |
12 lut 09:05
Eve:
| 1 | |
| *(arctg3)'*3arctg2x |
| 2√arctg3x | |
12 lut 09:06
J:
Witaj
Eve ... ktoś z nas się myli
12 lut 09:13
OlaD46: dziekuje
12 lut 09:18
J:
poczekaj, bo są dwie wersje...:
12 lut 09:18
Janek191:
Jeżeli arctg
3 x = ( arctg x)
3, to wersja J jest ok
12 lut 09:24
J:
z pewnością : arctg
3x = (arctgx)
3
12 lut 09:26
Eve: no ja zostawiłam autorce do obliczenia pochodną z arctgx

miało być bez 3 potęgi
12 lut 09:34
J:
przecież jest : arctg
3x
12 lut 09:35
J:
teraz widzę .... po temacie...
12 lut 09:36
Eve: dobrze, ale ja tam mam 3arctg
2x

i jeszcze pochodna z arctgx, którą pozostawiłam
12 lut 09:43