Janek191:
Jak się nie pomyliłem, to :
− 2 log
25( 2 x + 1)
2 ≥ 1 + log
15 ( 16 − x
2); x ≠ −0,5 i x ∊ (− 4; 4)
− 2 log
52(2 x + 1)
2 ≥ 1 + log
5−1 ( 16 − x
2)
| | 1 | |
−2* |
| log5 ( 2 x + 1)2 ≥ 1 − log5 ( 16 − x2) |
| | 2 | |
− log
5 ( 2 x + 1)
2 + log
5 ( 16 − x
2) ≥ 1
| | 16 − x2 | |
log5 |
| ≥ log5 5 |
| | ( 2 x + 1)2 | |
16 − x
2 ≥ 5*( 4 x
2 + 4 x + 1)
16 − x
2 − 20 x
2 − 20 x − 5 ≥ 0
− 21 x
2 − 20 x + 11 ≥ 0
Δ = 400 − 4*( − 21)*11 = 400 + 924 = 1 324 = 4*331
√Δ = 2
√331
| | 20 − 2√331 | | 10 | | √331 | |
x1 = |
| = − |
| + |
| |
| | − 42 | | 21 | | 21 | |
| | 20 + 2√331 | | 10 | | √331 | |
x2 = |
| = − |
| − |
| |
| | −42 | | 21 | | 21 | |
więc
x ∊< x
1 ; x
2 > \ { − 0,5}
=====================