trygonometria
arli28: sin8x−cos2x=cos8x−sin2x
odp mi nie wychodzi π/6 i π/20
11 lut 22:49
ICSP: sin8x − cos8x = −sin2x + cos2x
| | π | | π | |
√2 sin(8x − |
| ) = √2sin(−2x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Dalej nie powinno być problemów
11 lut 23:11
Bogdan:
(sin8x + sin2x) − (cos8x + cos2x) = 0
2sin5x cos3x − 2cos5x cos3x = 0 ⇒ 2cos3x(sin5x − cos5x) = 0
cos3x = 0
lub
| | π | |
cos5x = sin5x ⇒ cos5x = cos( |
| − 5x) |
| | 2 | |
11 lut 23:11
kreska: sin8x+sin2x=cos8x+cos2x rozpisz sobie bezpośrednio ze wzorów.
Otrzymasz 2 rozwiązania: cos3x=0 v sin5x=cos5x
Dalej sobie poradzisz
11 lut 23:28
arli28: dzięki
12 lut 14:02