Rzeka
xxx: Drogę w dół rzeki z punktu A do punktu B motorówka przepływa w czasie o 22,5 minuty krótszym
niż drogę powrotną. Oblicz prędkość prądu rzeki, jeśli odległość między punktami A i B wynosi
18 km, a prędkość własna motorówki jest równa 20 km/h.
11 lut 22:38
Qulka:
(20+x)•(t−22,5/60)=18
(20−x)•t=18
11 lut 22:39
xxx: Dlaczego ten układ jest zły?
18 = (20−v)t
| | 3 | |
18=(t− |
| )(20+v)  |
| | 8 | |
v− prędkość rzeki
t − czas powtotny
11 lut 22:43
xxx: Qulka, masz tak samo jak ja, a mi nie mogło wyjść, dziwne....
11 lut 22:44
Qulka: v=4 t=9/8=67,5min
11 lut 22:59
xxx: Muszę sprawdzić obliczenia, pewnie jakiś błąd rachunkowy
12 lut 17:15